Ecologisch maaibeleid in Waalwijk: Een natuurlijke verandering voor meer biodiversiteit

Maaien in Waalwijk

In de gemeente Waalwijk zien bewoners steeds vaker bermen en groenstroken met langer gras en kleurrijke bloemen. Waar vroeger alles netjes werd gemaaid, kiest de gemeente nu, samen met VAN WIJLEN, bewust voor een ecologisch maaibeleid. Dit beleid richt zich op het behoud van flora en fauna en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad.

Waarom ecologisch maaien?

Ecologisch maaien betekent dat niet alle groen in één keer wordt gemaaid. In plaats daarvan blijven delen van het gras en de planten staan, zodat insecten zoals bijen en vlinders hun leefgebied behouden. Deze insecten zijn cruciaal voor de bestuiving van planten en bloemen, wat essentieel is voor de natuur en ons voedsel. Ook vogels en andere dieren profiteren van dit beleid, omdat het hen voedsel en schuilplekken biedt.

Gefaseerd maaien

In tegenstelling tot traditioneel maaien, waarbij alles in één keer wordt kortgehouden, wordt er bij ecologisch maaien gefaseerd gewerkt. Dit betekent dat bepaalde delen ongemaaid blijven, zodat de insecten en andere dieren daar hun leefomgeving behouden. De volgende maaironde worden juist weer andere delen overgeslagen, waardoor er altijd een plek blijft waar de natuur ongestoord kan bloeien. Dit bevordert de biodiversiteit en helpt kwetsbare diersoorten te overleven in een stedelijke omgeving.

Een nieuw straatbeeld

Voor veel inwoners van Waalwijk is het ecologisch maaibeleid even wennen. De bermen en groenstroken zien er vaak wilder en minder strak uit dan voorheen. Toch heeft dit juist een positief effect op de omgeving. Het hogere gras en de bloemen trekken insecten aan die belangrijk zijn voor ons ecosysteem, zoals bijen en vlinders. Deze dieren spelen een sleutelrol in de bestuiving van planten, wat bijdraagt aan een gezondere en duurzamere omgeving.

Kimberly Hofstede van de Gemeente Waalwijk legt uit: “We zorgen ervoor dat bewoners begrijpen waarom sommige stukken gras blijven staan. Zo kondigen we in het voorjaar de eerste maaironde aan, en in het najaar leggen we uit dat we op bepaalde plekken bewust het maaien uitstellen om de natuur te ondersteunen.”

Met het ecologisch maaibeleid levert Waalwijk een bijdrage aan een groenere toekomst, waarin natuur en stedelijke ontwikkeling hand in hand gaan.

nieuws

Ons laatste nieuws

Maaien in Waalwijk
Ecologisch maaibeleid in Waalwijk: Een natuurlijke verandering voor meer biodiversiteit
Het ecologisch maaibeleid in Waalwijk, uitgevoerd door de gemeente en VAN WIJLEN B.V., bevordert biodiversiteit door delen van bermen en groenstroken ongemaaid te laten. Dit biedt insecten zoals bijen en vlinders leefgebied en draagt bij aan een gezondere natuur. Gefaseerd maaien zorgt voor een duurzaam en natuurlijker straatbeeld.
Change
Naamswijziging per 1 oktober naar VAN WIJLEN B.V.
Per 1 oktober 2024 zullen wij verdergaan onder de naam VAN WIJLEN B.V.. Deze naamswijziging past bij onze vernieuwde huisstijl en onze ambities voor de toekomst.Wat blijft hetzelfde? Onze kernwaarden, dienstverlening, KvK-nummer en BTW-nummer blijven onveranderd.
10.Beeldmerk fc
VAN WIJLEN in beeld
In de afgelopen maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt aan onze nieuwe bedrijfsfilm. Deze video sluit perfect aan bij onze vernieuwde huisstijl en website, met bijzondere aandacht voor onze collega’s, ons brede dienstenaanbod en onze duurzame visie. Wij zijn dé duurzame verbeteraars van de buitenruimte!