De Brug tussen mens en natuur: Mila van den Anker bij Maaskracht.

IMG_5760
Inhoudsopgave

Interview: Mila van den Anker bespreekt het belang van omgevingsmanagement in haar functie bij Maaskracht.

De Maas stroomt 196 kilometer door Zuid-Nederland en brengt leven in de uiterwaarden – een dynamisch gebied waar natuur, landbouw en bedrijvigheid samenkomen. Maaskracht, een samenwerking tussen Wetering, Aannemersbedrijf M.J. Smits, VAN WIJLEN & Tenders & Projects, werkt hier aan waterveiligheid en natuurbehoud. Binnen dit collectief is Mila van den Anker omgevingsmanager, waar zij met passie voor ecologie zorgt voor verbinding tussen stakeholders. In dit interview deelt Mila haar ervaringen en de uitdagingen van omgevingsmanagement in deze bijzondere omgeving.

Wat houdt de rol van een omgevingsmanager in?
Als omgevingsmanager van Maaskracht sla ik een brug tussen wat wij moeten en willen doen en de wensen, eisen en belangen van de omgeving. Zo is het mijn taak om stakeholders, zoals omwonenden, tijdig te informeren, zodat meldingen kunnen worden voorkomen. Verder betrek ik andere terrein beherende organisaties, de provincie, boeren en landeigenaren bij het project. We werken ook nauw samen met WOCU derden partijen wanneer we op andermans terrein werken. Samen stellen we bijvoorbeeld beheersplannen op en bespreken we de eisen, wensen en verwachtingen van alle betrokkenen. Maar ik regel ook de toegang tot de percelen als we ergens aan het werk gaan en ik handel klachten en vragen af.

Wat houdt het ecologisch onderhoud in?
Ecologisch beheer speelt een cruciale rol in het onderhoud van de uiterwaarden. Binnen Maaskracht hebben we een ecoloog die onderzoek doet in het projectgebied. De verzamelde informatie, zoals de aanwezigheid van flora en fauna, dassenburchten en beschermde soorten, wordt vastgelegd in een app. Ook invasieve soorten en hoe deze beheerd moeten worden, staan hierin vermeld. Deze gegevens zijn direct toegankelijk voor de uitvoerende partij, zodat ze precies weten hoe ze het werk ecologisch verantwoord kunnen uitvoeren.

Welke rol speelt de Dialog-app?
We werken binnen Maaskracht met een app genaamd Dialog. Hierin staan alle stakeholders en de gemaakte afspraken, wensen en eisen. Deze informatie wordt ook verwerkt in onze uitvoeringsapp, waar ook meldingen binnenkomen via telefoon, website of e-mail. Op de werkplekken delen we flyers uit met contactgegevens van de lokale omgevingsmanager, zodat mensen weten waar ze terecht kunnen met hun vragen of klachten. Ook leggen we uit wat we doen en waarom dat nodig is.

Wat is het belang van omgevingsmanagement voor het succes van Maaskracht?
Omgevingsmanagement ontlast het operationele team, zoals de machinisten, door klachten te voorkomen en stakeholders tevreden te houden. Dit vergroot het begrip en de betrokkenheid van belanghebbenden en vermindert het aantal meldingen bij onze opdrachtgever, Rijkswaterstaat. Hierdoor voorkomen we frustraties en inefficiëntie, wat uiteindelijk de klantwaarde verhoogt.

Welke uitdagingen ervaar je in je functie als omgevingsmanager bij Maaskracht?
Een belangrijke uitdaging is het balanceren van tegenstrijdige belangen, vooral op het gebied van ecologisch beheer en waterveiligheid. Andere terrein beherende organisaties hebben vaak andere prioriteiten dan Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de waterveiligheid in Nederland. De kennis van ecologie en beheer bij de aannemers binnen Maaskracht helpt om deze belangen te verenigen. En zo lukt het om de uiterwaarden ecologisch verantwoord te onderhouden met oog voor waterveiligheid.

Heb jij net als Mila een passie voor het werken in de buitenruimte en wil je bijdragen aan baanbrekende projecten? Sluit je dan aan bij ons team! Ontdek de diverse functiemogelijkheden en solliciteer via onze website:  https://www.vanwijlen.eu/werken-bij/  We kijken ernaar uit om samen met jou onze leefomgeving te verbeteren!

   

Blogs

Ontdek ons laatste blogs

Logo transitie
Onze Vernieuwde Huisstijl: Duurzaamheid in Elk Detail
Deze blog beschrijft de vernieuwing van de huisstijl van VAN WIJLEN, uitgevoerd volgens de R-ladder principes van circulariteit. Het behandelt herontwerp, hergebruik en recycling van materialen, en toont de sterke toewijding van het bedrijf aan duurzaamheid en de circulaire economie.
IMG_7272
Efficiëntie en overzicht in het vernieuwde magazijn
Vorige maand heeft het magazijn van VAN WIJLEN een complete transformatie ondergaan. Na bijna 30 jaar van opslag en uitbreiding was het hoog tijd voor een herinrichting. Bas de Haan, Chef Werkplaats, deelt zijn ervaringen over het proces en de impact van deze verandering.
IMG_5760
Omgevingsmanagement
Duik in de rol van Mila van den Anker als omgevingsmanager bij Maaskracht en zie hoe ze de relatie tussen mens en natuur versterkt. Dit interview belicht haar belangrijke bijdrage, waarbij de voordelen voor zowel de natuur als voor opdrachtgevers duidelijk worden. Ontdek hoe Mila's inzet zorgt voor een duurzamere balans tussen menselijke activiteiten en natuurbehoud.